Julens traditioner har rødder helt tilbage til førkristen tid og de solhvervs-gilder man havde dengang, men det meste af det vi i dag forbinder med jul, er faktisk fra slutningen af attenhundredetallet og begyndelsen af nittenhundredetallet. Kaffens position som ‘noget særligt’ stammer også fra den tid. Før 1900 var kaffe lidt en luksus, som især borgerskabet dyrkede i byerne. Men det ændrede sig. Og julekaffe, som noget der skulle være særlig godt, fulgte med. Også på landet.Selvom vi med vores store materielle rigdom egentlig ikke behøver drikke mindre god kaffe resten af året, vil vi gerne gøre noget særligt ud...
"Jeg modtager mit kilo Rednose to dage efter ristning og kan ikke stå for fristelsen, så jeg åbner posen og fører den op mod næsen. En super blød, rund og fyldig kaffeduft slår mig imøde med usædvanlig intensitet og jeg tænker, at hvis det ikke var fordi jeg har fået strikse instrukser om at vente en uge, så ville jeg gå ombord i den med det samme - og skide på, at man siger at den lige skal dampe af for, ikke at lave for meget ‘skum’. Det har jeg aldrig taget mig af med mine ‘hjemmeristede’ bønner. Men jeg...
Vores ven af risteriet har et problem og skriver igen Jeg er som bekendt glad for god kaffe. Det er der forskellige gode løsninger på. Men den bedste er som regel at brygge den selv. Hvis man altså har et begreb om hvad man gør.Jeg har gået meget på café i mine yngre dage. Det begyndte med at jeg ville læse avisen og gik ind på ‘Café au Lait’ i Gothersgade i København, eller ‘Sommersko’. Det var mine foretrukne vandhuller. Så sad jeg med min notesbog, mine studier der blev ignoreret og en kop Café au Lait og en Croissant...
Kunsten at brygge: Derfor er kaffeudstyr blevet nørdernes nye objekt For mange er kaffe en simpel start på dagen. Men for den voksende skare af passionerede hjemmebaristaer er det blevet en dybdegående hobby, hvor udstyr og bryggemetoder får lige så meget opmærksomhed som selve bønnerne. Hvorfor er der denne nærmest videnskabelige besættelse af kaffeudstyr? Svaret ligger i en kombination af kontrol, identitet og et ønske om den perfekte kop, brygget med egne hænder. Fra bekvemmelighed til kontrol: Den nye kaffedrikker Engang handlede den ”første bølge” af kaffe om masseproduktion og bekvemmelighed, med mærker som Maxwell House og instantkaffe i...
Kaffe fra Afrika: En dybdegående dykker ned i øst- og vestafrikansk kaffeproduktion Afrika er kaffens vugge, kontinentet hvor det hele startede. Men når vi taler om afrikansk kaffe, er det vigtigt at forstå, at der ikke er tale om én samlet enhed. Kontinentet byder på en fascinerende opdeling mellem øst og vest, når det kommer til kaffeproduktion – en opdeling der påvirker alt fra smag og kvalitet til de specifikke kaffesorter, der trives i hver region. Lad os dykke ned i disse fascinerende forskelle. Kaffens oprindelse spores tilbage til det etiopiske højland, specifikt Kaffa-provinsen, omkring år 1500 e.Kr.. Selvom kontinentet...