Forside Menu Indkøbskurv Søg

Øristeriets kaffe & espresso blog

Julen 2025 - julekaffe og juleespress0

Julens traditioner har rødder helt tilbage til førkristen tid og de solhvervs-gilder man havde dengang, men det meste af det vi i dag forbinder med jul, er faktisk fra slutningen af attenhundredetallet og begyndelsen af nittenhundredetallet. Kaffens position som ‘noget særligt’ stammer også fra den tid. Før 1900 var kaffe lidt en luksus, som især borgerskabet dyrkede i byerne. Men det ændrede sig. Og julekaffe, som noget der skulle være særlig godt, fulgte med. Også på landet.
Selvom vi med vores store materielle rigdom egentlig ikke behøver drikke mindre god kaffe resten af året, vil vi gerne gøre noget særligt ud af julen og dermed også vores kaffe.

 

Det særlige ved julens kaffe. Hvad kendetegner så en god juleespresso? Den er selvfølgelig en specialty coffee. Den er en økologisk kaffe. Og den er ristet på Øristeriet. Det siger sig selv. Men den skal også rumme noget, som ikke er ‘hverdagskaffe’ - heller ikke for den, der altid drikker god kaffe. 

Et af de sikreste tegn på at noget er ‘jul’ - er, at det er lidt sødere. Vi lever i en mere ‘sukkerfri’ tid, hvor det søde betragtes med mistænksomhed i mange kredse. Men i julen må man gerne give ‘den søde tand’ lidt mere opmærksomhed. Og det gør man selvfølgelig også med sin julekaffe.

Øristeriets juleespresso Red Nose er en superlækker mellemristet espresso-kaffe med lidt ekstra sødme.

Den er en blend af halvt Yanesha Coop fra Peru og halvt Etiopisk Sidamo Suke Quto. Det giver den en fed og blød, let sirupsagtig sødme, med noter af chokolade og en rigtig dejlig friskhed i koppen.

Yanesha Coop er et kooperativ i Peru, som samler ca 150 små familiebrug på typisk under fem hektar. En særlig detalje er, at disse små brug drives af mænd og kvinder fra fem Yanesha landsbyer. Der er omkring 150 farme drevet af både mænd og kvinder siden 2016. De dyrker kaffen i op til 2200 meters højde midt inde i Perus regnskove, hvilket giver et helt specielt mikroklima. Deres kaffe er selvfølgelig af høj kvalitet, bæredygtig og økologisk, og dyrkes uden brug af sprøjtemidler. Bønnerne er omhyggeligt og nænsomt  vasket og soltørret.

Forholdene i området og metoderne i dette kooperativ giver kaffen sin fine, afbalancerede smagsprofil, som tenderer imod det sødlige og frugtagtige. Når den skal kendetegnes, nævnes ord som vanilje, bær og citrus, samt nødder og kakao. Sådan en kaffe kan selvfølgelig nydes nærmest uanset brygmetode, og med en nænsom ristning er den helt fortrinlig til en mild og sødlig espresso.

Etiopisk Sidamo Suke Quto har en anden profil, som peger i retning af blomstret og frugtig, med ord som sort te, citrus, marcipan og abrikos i sine noter. Den har en silkeblød mundfølelse og en frisk syre, som i den grad klæder den peruvianske kaffe, når vi hos Øristeriet sætter vores blend sammen.

Denne sidamo dyrkes på Suke Quto-farmen i Guji-regionen i Etiopien, som er en del af Sidamo-området. Denne farm fungerer samtidig med sin egen drift, som vaske-station for en lang række mindre brug, og er selvfølgelig både økologisk og Rainforest Alliance-certificeret, hvilket betyder meget for os i Øristeriet, da det viser at der er stor respekt for naturen og bæredygtige dyrkningsmetoder. Kaffen er en typisk  "washed" kaffe, hvilket betyder, at frugtkødet vaskes af, før bønnerne soltørres for at fremhæve de rene og lyse smagsnoter.

Vores traditionsrige julekaffe Fat Santa er den, vi har haft længst, og som vi også i år er stolte af at kunne forsyne vores kunder med. Det er en lidt mere alsidig kaffe, som i år er en blend af Papua New Guinea og Peru.
Her har vi igen en kaffe, som er halvt Yanesha, som vi er rigtig glade for her til jul. Og den anden halvdel er fra Arokara kooperativet i Papua New Guinea, der samler kaffen fra en række små farme på egnen i de østlige højlande. Kaffen er uden sprøjtning og gødning og deres metoder afspejler at farmene er givet tilbage til de lokale beboere på egnen over de seneste par årtier. Disse kaffer er i visse tilfælde simpelthen kaffe fra ‘kaffe-haver’ og ikke kommercielle farme, hvilket sammen med en store kulturelle mangfoldighed i landet, giver nogle helt unikke og forskelligartede kaffer, samtidig med at udviklingen i metoder har givet stigende og mere ensartet kvalitet fra høst til høst, så man kan regne med hvad man køber. Disse kaffer er vasket, fermenteret og tørret lokalt og har vores opmærksomhed og begejstring. Disse kaffer kan i fællesskab beskrives som søde, urtede og frugtige, med en rund krop og en livlig syre.


Vi har gjort os umage for at skabe to slags julekaffe, der vil glæde vores kunder og bringe dem endnu mere i julestemning, med fred, kærlighed og små glade lys i øjnene.
Og med vores kaffe ønsker vi alle vores kunder og forretningsforbindelser en rigtig god jul.

Du kan også læse:

← Ældre indlæg

Søg