Generelle råd om kaffebrygning
Det er ikke svært at lave fantastisk kaffe, hvis man anvender gode, friskristede kaffebønner og giver dem den behandling, de fortjener. Det betyder:
* Brug altid koldt og friskt vand.
* Sørg for at dit kaffeudstyr er rent.
* Hvis du har mulighed for det, så kværn selv din kaffe. Kværn først kaffen lige inden du skal bruge den, og kværn ikke mere end du skal bruge.
* Brug den rigtige mængde kaffe, dvs. én kaffemåleske (7 gr.) pr. kop.
* Vælg en brygningsmetode, der egner sig til den type kaffe, du køber - ller vælg en kaffe, der passer til det brygningsudstyr, du har ;)
* Drik kaffen mens den er frisklavet!
Holdbarhed
Det er svært at sige præcis, hvor længe kaffe kan holde sig. Også det er jo en smagssag. (Dansk lovgivning giver kafferistere lov til at give op til 24 mdr. holdbarhed fra ristedato). Men hvis du vil have den optimale nydelse, er der alligevel nogle tommelfingerregler, som er nyttige at følge.
Den allerbedste er at købe kaffen så friskristet som muligt og anvende den kort tid efter.
Hele bønner holder sig som regel godt i en lukket, forseglet pose i de første tre måneder, efter de er blevet ristet. Når først du har åbnet posen, så tikker uret dog, og kaffen bør bruges indenfor et par uger. Så får du den bedste smagsoplevelse. Hele bønner holder sig bedre end formalet kaffe, når først posen er åbnet. Dette er endnu en god grund til at investere i en kaffekværn. Kværner du selv kaffen, skal den anvendes med det samme. Får den lov til at stå bare nogle minutter, mister den meget af sin smag og aroma.
Malede bønner i forseglet pose bør bruges inden for ca. 3 måneder efter ristning.
Opbevaring
Kaffens smag og aromaer er flygtige elementer, hvis ikke den pakkes og opbevares rigtigt og Ilt er kaffens fjende nr. 1 - derfor:
* Opbevar din kaffe i den pose den kom i, sørg altid for at lukke den godt til, og pres overskydende luft ud gennem envejs-ventilen i posen. Opbevar evt. kaffeposen i en lufttæt beholder i et mørkt køkkenskab.
* Opbevar ikke bønnerne i en kaffekværn, med mindre den har et helt lufttæt opbevaringsrum. Det ser flot ud, men hvad hjælper det, når al den dejlige aroma forsvinder lige op i atmosfæren?
* Lad kaffen stå et tørt og køligt sted, hvor der ikke er stærke lugte – kaffe tiltrækker sig nemlig både fugt og lugt. Men opbevar den ikke i køleskabet, for der er ofte ret fugtigt, og i tillæg kan være mange forskellige lugte, som kaffen let tiltrækker sig.
Brygningsmetoder
For den bedste kaffeoplevelse bør du vælge en brygningsmetode, som får det bedste frem i den kaffe, du har valgt.
Stempelkande
De fleste kaffetyper, uanset ristning, kan med held brygges på en stempelkande. Hvis man kun skulle vælge én slags kaffeudstyr, måtte det være en stempelkande. Særligt de lys- og mellemristede kaffer vinder ved stempelkandebrygning. Til stempelkande er det vigtigt, at de kværnede kaffebønner er grovmalet. Hvis kaffen er malet for fint, bliver resultatet en stærk og plumret kaffe. Inden du hælder det kogte vand på kanden, bør du lade det stå et par minutter, så det falder til ca. 95 grader, som er den ideelle temperatur for kaffebrygning (hvis vandet er kogende udtrækkes flere bitterstoffer). Anvend én kaffemåleske (7 gr.) pr. kop. Lad ikke stempelkandekaffe trække mere end ca. fire minutter, ellers bliver den let for stærk og bitter. Invester evt. i en af Bodums små timere til formålet (koster under 40 kr.) – de bipper efter fire minutter.
Kaffemaskine - filterkaffe
Bedst til de lys- og mellemristede kaffer, men man kan også med held bruge en mørkristet eller espresso. Den kværnede kaffe skal være fint malet og brug kun ét strøget kaffemål pr. kop. Hvis kaffen er for groft malet, får du en tynd kop kaffe. Brug filtre af god kvalitet (invester evt. i et guldbelagt filter) og lad ikke kaffen stå på varmepladen for længe, så mister den både aroma og smag, og bliver let til det berygtede ”opvaskevand”. Det bedste er derfor at slukke for maskinen, så snart kaffen er færdigbrygget, og evt. hælde kaffe på en termokande.
Moccakande
Egner sig bedst til mørkristede og espressokaffer. Sammen med en mælkeskummer har man her et udmærket og billigt alternativ til en espressomaskine. Brug fintmalet kaffe (dog ikke helt så fintmalet som til espressomaskine). Flyt kanden fra komfuret, så snart den er færdig (medmindre du har en elektrisk, som slukker selv), kaffen mister nemlig aroma og smag, hvis den står og koger.
Espressomaskine
Egner sig bedst til, ja espressokaffe! Man kan dog også med held bruge andre typer mørkristet kaffe. Den malede kaffe skal være fintmalet til espresso. Netop ved espressobrygning er det en stor fordel, at bruge friskristet kaffe, for det gør det lettere at få den eftertragtede crema. Husk at bruge kildevand til din maskine, hvis du gerne vil passe på den. Særligt hvis du bor i et område, hvor der er meget kalk i vandet.