Forside Menu Indkøbskurv Søg

Øristeriets kaffe & espresso blog

Formaling af kaffe - i en manuel kaffekværn m.v.

 

Kaffemølle Kaffekværn formaling af kaffe stempelmalet filtermalet malet kaffe

På opfordring vil vi komme med en kort vejledning i kaffekværne, til dem der gerne vil have så god gourmetkaffe som muligt. 2 faktorer er afgørende for hvordan god kaffe smager; at du køber hele friske kaffebønner af god kvalitet og kaffebønnerne kværnes/males umiddelbart før du skal bruge kaffen.

 

I vores øjne er der følgende muligheder:

 

1.    Få malet dine kaffebønner hvor du køber dem. Køb så du har til en uge af gangen, og sørg for at kaffen er pakket så godt ind som muligt, gerne i en lufttæt beholder, og i et mørkt køkkenskab.

 

2.     Køb en billig elektrisk kaffekværn. Braun og Krups er de mest almindelige og kan fåes i stort set enhver isenkræmmer til kr. 100 – 200,- Du kan nu male dine kaffebønner ”on demand” dvs. efter behov og du har så helt friskmalet kaffe hver gang du brygger. Ulempen ved de små kaffekværne er at de snitter/hakker kaffebønnerne (De ”rigtige” kaffekværne knuser kaffen, hvilket giver en bedre smagsoplevelse af kaffen) og at man ikke kan indstille formalingsgraden. Kaffen bliver malet groft eller fint afhængig af hvor længe knivene i kværnen kører rundt, hvilket gør det svært at sikre en ensartet malet kaffe.

 

3.     Køb en gammeldags håndbetjent kaffekværn. Her skal du bruge tid og lidt muskler hver gang du skal have kaffe. Til gengæld får du den helt rigtige kaffeoplevelse ud af besværet.  På de gamle kaffekværne kan formalingsgraden indstilles så kaffen kværnes så fint eller så groft man ønsker det, hvilket giver en ensartet kvalitet for hver formaling. Du kan så bedre lære den korrekte dossering at kende, når du efterfølgende skal brygge kaffen. Du kan finde gode brugte kaffekværne på dba.dk, ebay.de eller ebay.com (Søg f.eks. efter ”Zassenhaus” el. ”Coffee Grinder”) eller du kan købe en ny. Der er ikke så mange butikker der har manuelle kværne, så man skal lede lidt efter dem.

 

4.     Køb en dyr elektrisk kaffekværn. Der findes et væld af muligheder fra kr. 600,- og opefter, og der er hele tiden nye forskellige modeller på markedet. Du skal sikre dig, at den har konisk kværn og at formalingsgraden kan indstilles. Find ud af om den har gode anmeldelser på nettet, og vær sikker på at den er praktisk i brug, så du ikke bliver træt af at have den stående fremme eller når du skal tage den ind og ud af skabet.

 

← Ældre indlæg  |  Nyere indlæg →

Søg