Forside Menu Indkøbskurv Søg

Øristeriets kaffe & espresso blog

Kaffe fra Etiopien

Kaffe fra Etiopien 

Ifølge det meste af kaffemytologien er Etiopien jo kaffens oprindelsesland. Etiopien er også et land med sin egen meget lange tradition for en kaffeceremoni. Kaffe er et centralt element i vores opfattelse af Etiopien som land, ligesom det er værd at notere, at Etiopien er et årtusindgammelt kongedømme, som aldrig blev koloniseret. Nogle af os husker kong Hailesselassie, som regerede til midt i 1970’erne - og nedstammede fra et dynasti, der kunne føres tilbage til kong Salomon. Så selvom Etiopien er et meget fattigt og hårdt prøvet land, rummer det også en kulturskat, og der er nok af historier, at tage fat i.

I Etiopien har man en række meget forskellige kaffedistrikter og tilhørende forskellige kaffer. Og mange af dem er nogle af de højest skattede og mest berømmede kaffer. Disse kaffer er udviklet igennem mange århundreder og har en mere ‘naturlig’ baggrund i de kaffebuske, som har groet i de forskellige regioner.

Etiopien ligger i det østlige Afrika på Afrikas Horn, hvor Eritrea, Djibuti og Somalia afskærer landet fra adgangen til Det Røde Hav og Det Indiske Ocean, mens Sudan og Kenya afgrænser mod vest og syd. 

Den såkaldt ‘østafrikanske gravsænkning’ skiller landets to store bjergplateauer, som består af vulkanske bjergarter. Men selv sænkningen ligger omkring 900 meter over havet. Og bjergplateauerne endnu højere, hvilket naturligvis betyder en del for landets afgrøder - herunder kafferne, ligesom højdeforskellene faktisk gør, at der er tre klimazoner i landet - selvom det ligger i tropiske egne.

Kaffedyrkningen finder primært sted på bjergplateauerne i højden og her er de sydlige regioner, der har en uovertruffen jordkvalitet, dominerende. Etiopien er et slaraffenland af specielle kaffer, med deres mange navne, som er dyrket uden nogen form for tilsætning, gødning eller lignende. Det har gjort det let for mange Etiopiske kaffedyrkere, at blive økologiske og grønne. Kaffe fra Etiopien er kaffe som kaffe oprindelig var. Nogle af de ord der bruges til at beskrive etiopiske kaffer er ‘frugt’, ‘syre’ og ‘blomster’, som signalerer friskhed og lethed, men der er mange andre sanseindtryk, som kan findes i de forskellige kaffer.

Sidamo-regionen er mest kendt og byder på det bedste klima og den bedste jordbund, som er de højest ydende og de bedste kvaliteter. Kafferne fra Sidamo-regionen er mangeartede,men generelt er frugt- og jord-noter dominerende, ligesom der er en distinkt blåbær i mange af kafferne. De er kendt for at have en fuld krop og en mild syrlighed.

Yirgacheffe er teknisk set Sidamo kaffe, men de har deres egen identitet af indlysende årsager. Disse kaffer gennemgår en såkaldt ‘wet process’, som er med til at skabe det indtryk, der opfattes som ‘etiopisk’: en mindre tung krop og en mere syret stil med mange blomsternoter. Nogle siger endda, at kroppen er så kompleks og fuld, at den kan sammenlignes med vin. Der er ‘power’ på den kaffe.
Yirgacheffe konkurrerer med nogle af verdens andre topniveau kaffer, som Kona og Blue Mountain, og de er også prissat derefter.

Limu er en anden berømt kaffe, som i høj grad betragtes som ‘gourmet’-kaffe. Det er kaffe som mest af alt betegnes med ord som ‘frugt’, ‘krydderier’ og en ‘sødlig’ eftersmag med meget lidt syre.

Guji er en anden kafferegion i Etiopien, som ligger syd for Sidamo-regionen. Her kan man få de mere frugtige kaffer, som beskrives som ‘fersken’ og ‘melon’. Det er også lettere kaffer, som nogle beskriver som te - eller nærmere ‘jasmin’ i kroppen.

Harrar er en region i den østlige del af landet og det er vist mest herfra man finder de tør-processede kaffer, som har givet etiopisk kaffe ry for at have ‘blåbær’ noter, noget som mange går efter, når de skal finde en etiopisk kaffe.


Som det ses er kaffe fra Etiopien mange forskellige ting. Det skyldes i ret høj grad forskelligene i jordbund og klima, men også forskelle i kaffebuskene, som jo har groet i landet og dannet helt naturlige forskelle, som måske ikke på samme måde findes de steder, hvor kaffebuskene nedstammer fra bestemte importerede planter. Det gør Etiopisk kaffe til noget helt særligt, og man bør gøre sig den anstrengelse, at smage flere forskellige. Der er helt givet noget for enhver kaffesmag.

← Ældre indlæg  |  Nyere indlæg →

Søg