Forside Menu Indkøbskurv Søg

Øristeriets kaffe & espresso blog

Hvad er Specialty Coffee?

Ganske kort er Specialty Coffee (specialkaffe) kaffe der har en rating/score på minimum 80 ud af 100. Kaffen vurderes ud fra en protokol fra SCA (Specialty Coffee Association).

Det er - med andre ord - en ualmindelig høj kvalitet af kaffe. Almindelig supermarkedskaffe ligger under 80 point.

Øristeriets kaffe ligger typisk i den bedste ende af denne scala.

Læs mere om SCA her: https://sca.coffee/

Kaffe var tidligere en vare, som stort set kun blev masseproduceret så billigt som muligt og eksporteret og markedsført af store dominerende firmaer. For nogle årtier siden begyndte dette billede at vende.
Nu ser vi kaffe med andre briller. Specialkaffe er kaffe fremstillet af entusiaster og kendere, med mange forskellige forestillinger om, hvad en god kaffe er. Fælles for dem er dog, at de betragter kaffe som noget, der kan have mange forskellige kvaliteter og udmærke sig på forskellig måde.
På kaffens vej fra kaffebusk til kop, vil den gennemgå forskellige stadier, som alle har betydning for det endelige resultat. Hvert eneste trin i værdikæden betyder noget for, hvad det er for en kaffe du i sidste ende lader dine smagsløg stifte bekendtskab med.
At være dedikeret til at skabe den bedst mulige kaffe og at have fokus på den højeste kvalitet, fra de bedste råvarer til den bedste ristning og opbevaring, er det vi står for som kafferisteri. Det er svært og det er krævende og det er det vi lever for.
Når vi leverer den bedste kaffe, kan du brygge den bedste kop.

Kaffebondens arbejde er det første trin i specialkaffens vej fra jord til bord. Det er første trin i kaffens livscyklus og det er på så mange måder afgørende for, hvad der kan komme ud af det færdige bryg. Klima, jordbundsforhold, højde over havet og selvfølgelig ikke mindst hvilken kaffebusk der dyrkes - det er alt sammen vigtige ting. Men kaffebondens arbejde med at dyrke og forfine sine buske og passe sine afgrøder kræver også viden og erfaring for, at man kan få en konsistent og ensartet høj kvalitet og ikke mindst vide, hvad der måtte være af afvigelser fra høst til høst. For at en specialkaffe virkelig kan kalde sig specialkaffe, er det ikke nok, at man har skaffet en eller anden billig mængdevare, som man så behandler godt. Det er vigtigt at kende til alle de væsentlige faktorer, for sidenhen at kunne behandle kaffen rigtigt. Og kaffebondens arbejde er det helt afgørende første skridt. Kaffebonden skal stille krav til sig selv, til sit arbejde og til de bønner han vælger at sende videre og som han vil stå inde for. Kun på den måde vil resten af kaffebønnernes vej igennem de næste processer være værd at gøre noget særligt ud af.

De grønne kaffebønner kan være vanskelige at vurdere. Kaffeindkøbere er trænede, erfarne og højt kvalificerede specialister, som kan vurdere kaffen på samme fintmærkende niveau, som en sommelier vurderer vine. Den trænede gane kan mærke de mindste forskelle og er i stand til at skelne på måder de fleste kaffedrikkere slet ikke kan forestille sig.
Den systematiske måde at smage sig frem til de helt rigtige gode bønner, sker ved det, der hedder ‘cupping’, hvor eksperten tildeler kaffen en score og nogle bemærkninger om smagens sammensætning, som danner grundlag for den endelige beskrivelse af kaffen, som man som forbruger kan se på pakningen. På den baggrund handles kaffen og sendes ud i verden, forhåbentlig til de kaffedrikkere, der vil sætte mest pris på netop denne kaffe. Og som køber af specialkaffe, vil du have så mange flere smagsindtryk at vælge imellem, da disse kaffer ikke nødvendigvis skal appellere til millioner af kunder, sådan som standardkafferne i supermarkedet skal.

Kafferisteren er endnu en højtkvalificeret specialist, som er nødvendig og afgørende for det endelige resultat. Ligesom den kompetente kaffebonde og den kompetente kaffeindkøber, er kafferisteren en specialist der går højt op i sit håndværk. At kunne tage sækken med de grønne bønner og forvandle den til en friskristet kaffebønne, som har fået lov til at folde alle sine kvaliteter ud, er en kunst der kræver viden og erfaring og en udviklet evne til at lugte og smage hvad der er på vej.
I takt med at kunderne hos specialristerierne bliver dygtigere og mere vidende, er kafferisteren den sidste bastion og den sidste garant for, at kunderne bliver glade og begejstrede og ikke står tilbage med et indtryk af, at der kunne være kommet mere ud af den bønne.
Den måde de grønne bønner udsættes for varme på - tidsforløbet og temperaturforløbet - er afgørende ofr de kemiske proceser der sker i de grønne bønner, mens de bliver mørkere. De æteriske olier trækkes ud i bønnen og bliver tilgængelige for brygningen, når bønnen er kværnet. Kafferisterens stolthed er, når den helt rigtige ristning er lykkedes, så de bønner kommer ud af det, får lov at folde sig helt ud.
Når kunden også kan mærke det, så er verden perfekt.

Når kaffen forlader Øristeriet, møder den sin endelige skæbne. De hele, ristede bønners sidste tur går via baristaen, som har valgt netop disse bønner med denne ristning fra Øristeriet. Baristaen vil gerne vide alt om kaffebønnerne; snuser til dem, kigger på dem, holder dem mellem fingrene og beundrer dem. Baristaen véd af erfaring, at selvom de gerne skulle være præcis ligesom sidste gang de ankom, så er der små diminutive forskelle, som venter på at blive lokket frem og tryllet til en kaffe, der trækker alt det dejlige ud af bønnerne - hvis ellers de behandles rigtigt.
Baristaen véd, at der er skønne oplevelser forude. Og derfor skal kaffen skydes rigtigt ind; kværningen, afmålingen, vandets hårdhed, vandtemperaturen og trykket, hvis der brygges på en espressomaskine. De mange faktorer der spiller ind for, at den endelige kop, som lander på kaffedrikkerens bord - må blive så skøn en oplevelse som muligt. Det er baristaens opgave. Og det er en opgave, som løses i samarbejde med risteren og kaffedrikkeren. Baristaen er det endelige mellemled.

Og med specialkaffer er baristaens viden uundværlig. For ægte specialkaffe rummer så meget potentiel nydelse, at standardbehandlingen ikke yder den retfærdighed. En ægte specialkaffe kræver special behandling for, at folde sig helt ud.

Vi er alle kaffedrikkere. Alle dem der deltager i kaffens vej fra bjergskråningen til koppen elsker kaffe og drikker den med opmærksomhed og nydelse.
Men den betalende kunde, som har udset sig en specialkaffe - og enten selv er barista, eller har en yndlingscafé at nyde kaffen på - er den endelige dommer over kaffen. Og en specialkaffe er en særlig ting. Hvis du vælger at betale rigtige penge for din kaffe og vælger en kaffe, som du ved kræver opmærksomhed, så vil du også gerne kunne mærke, at det er anstrengelserne værd. Du har vist interesse for kaffen. Du har måske forhørt dig hos sin barista eller her hos Øristeriet og du har læst og lært om hvad det er for en kaffe, du har valgt. Du ved noget om kaffe. Du kan sige noget om hvilke typer du foretrækker og hvilken oprindelse og hvilken ristningsgrad du kan lide. Du har en foretrukken brygmetode og du har måske små uvaner, som du ikke siger til nogen. Du er kaffekender og kaffedrikker. Og du er i virkeligheden også grunden til, at alle de mennesker, som har fulgt kaffen på vej gennem sin livscyklus, i det hele taget gider gøre sig ekstra anstrengelser. Fordi vi véd, at der er et menneske og et sæt smagsløg, som skal have en særlig oplevelse.
Det er én af de ting, som gør livet mere værd at leve. Det er det, der er livskvalitet.
Så nyd din kaffe i bevidstheden om, at der står en hel række af mennesker bag dig, som hepper på, at du må have en god oplevelse med kaffen fra Øristeriet.

Specialty Coffee specialkaffe

 

 

← Ældre indlæg

Søg