Hvad er en barista?
En barista er i virkeligheden bare en italiensk bartender.
Men i vestlig kultur, er det kommet til at betyde en person, som er uddannet til og er dygtig til at lave kaffe. Specielt en person, der kan betjene en espressomaskine korrekt.
Det kan man blive uddannet i og få et certifikat.
En barista er uddannet i at vælge kaffen, opbevare den, kværne den, tampe den, og køre den igennem espressomaskinen ved den rette temperatur og det rette tryk - og smage på kaffen og afgøre om den er vellykket. Hvis ikke, ved baristaen hvad der kan justeres på; finheden i kværningen, mængden af afvejet kaffe i portafilteret, omhuen omkring tampingen, temperaturen på bryghovedet og vandet og så videre. Baristaen kan justere disse ting - og efter et par forsøg have ‘skudt kaffen ind’, så den på dagen - med den pågældende ristede ‘batch’ af den pågældende kaffe - smager himmelsk og ikke kan blive meget bedre.
Baristaen kan lave alle de forskellige versioner af espresso-baseret kaffe, både dem uden og dem med mælk. Og det med at lave ‘latte art’ er der sikkert også styr på. Så er man nemlig en rigtig barista, når man kan lave bregneblade, hjerter og små svaner i mælkeskummet, for det kan vi faktisk godt lide, når vi betaler cafépriser for vores kaffe.
Baristaen er formodentlig - i vore dage - også uddannet i ‘pour over’ og andre bryggemetoder. Men fordelen ved en trænet barista er for det meste, at der er en kyndig person, som tager ansvaret for, at kaffen der serveres i caféen eller på restauranten, er så god som overhovedet muligt.